O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Od bułki z bananem po makaron z truskawkami, czyli potrawy, które zdobyły rozgłos dzięki sportowcom

To, co umieszczają na talerzu gwiazdy sportu, niezmiennie nas fascynuje. Za sprawą Adama Małysza przed laty zapanowała obsesja na punkcie duetu składającego się z bułki i banana. A ostatnio jeszcze większe poruszenie – zwłaszcza wśród zagranicznych odbiorców – wywołało ulubione danie Igi Świątek, czyli viralowy makaron z truskawkami. Na tym jednak lista potraw lansowanych przez utytułowanych zawodników wcale się nie kończy.

Makaron z truskawkami Fot. Wikimedia Commons
Makaron z truskawkami Fot. Wikimedia Commons

Dzięki Idze Świątek nieoczekiwanym hitem Wimbledonu okazał się makaron z truskawkami. - Powinniście tego spróbować! Makaron, truskawki i odrobina jogurtu – to jest po prostu pyszne – zwierzyła się słynna polska tenisistka w pomeczowym wywiadzie, którego udzieliła tuż po pokonaniu Danielle Collins. Niewinne na pozór wyznanie 24-letniej gwiazdy kortu, która kilka dni później po raz pierwszy w karierze wygrała prestiżowy turniej, wywołało w sieci ożywioną dyskusję.

Więcej

Makaron z truskawkami Fot. Wikimedia Commons
Makaron z truskawkami Fot. Wikimedia Commons

To danie stało się niespodziewanym hitem Wimbledonu. Wszystko dzięki wypowiedzi Igi Świątek

Jak się okazało, rodacy sportsmenki w większości podzielają jej kulinarny gust – polscy internauci zaczęli z nostalgią wspominać zajadanie się tym przysmakiem w okresie dzieciństwa. Zagraniczni odbiorcy podzielili się zaś na dwie grupy. Podczas gdy część zapowiedziała, że chętnie spróbuje nieoczywistej potrawy, pozostali nie kryli obrzydzenia. „Coś takiego powinno być zakazane” – brzmi jeden z wielu podobnych komentarzy. Jak ustalił Instytut Monitorowania Mediów, wypowiedź Świątek w ciągu zaledwie kilku dni dotarła do aż 25 mln internautów spoza naszego kraju.

Adam Małysz zdradził historię bułki z bananem. "Prawie hot dog”

Podobne zamieszanie wywołała przed laty kultowa już bułka z bananem – niepozorna przekąska, którą w okresie swoich największych sukcesów raczył się Adam Małysz. Z biegiem czasu stała się ona symbolem lekkostrawnego, a zarazem sycącego posiłku, który do gustu przypadł zwłaszcza osobom aktywnym fizycznie. Pomysł na włączenie owego kulinarnego duetu do jadłospisu legendarnego skoczka narodził się dzięki współpracy z profesorem Jerzym Żołędziem – fizjologiem wysiłku fizycznego i ówczesnym członkiem sztabu polskiej kadry skoczków narciarskich.

Image
Fot. PAP/Łukasz Gągulski/Andrzej Lange
Fot. PAP/Łukasz Gągulski/Andrzej Lange

„Prawdziwa historia była taka, że to miało swój początek w Pucharze Świata w Harrachovie na skoczni mamuciej. Mieliśmy wtedy problem, bo cały dzień siedzieliśmy na górze z powodu złych warunków. Skoczek nie pójdzie i normalnego obiadu nie zje, tylko trzeba jakoś przeczekać ten okres, żeby organizm nie był zbyt wyczerpany. Potrzebował węglowodanów, które wolno się ulatniają w organizmie. Profesor Żołądź wpadł wtedy na pomysł, żeby kupić nam bułki i banany. Można było jeść bułkę, zagryzając bananem albo na odwrót. Ja wpakowałem tego banana do środka, do bułki. Taki prawie hot dog” – zdradził Małysz w podcaście Eurosportu.

Fasolka po bretońsku śniadaniowym hitem Igrzysk Olimpijskich

Image
Fot. Wikimedia Commons
Fot. Wikimedia Commons

Zeszłego lata spory rozgłos zyskała popularna w naszym kraju fasolka po bretońsku – a wszystko za sprawą Michała Fabiszewskiego, jedynego Polaka, jaki znalazł się w gronie 20 szefów kuchni i blisko 500 kucharzy, którzy karmili zawodników podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Fabiszewski zdradził wówczas, że choć dieta profesjonalnych sportowców bazuje w dużej mierze na produktach mięsnych, „hitem na śniadaniach” w wiosce olimpijskiej była właśnie fasolka po bretońsku – „dokładnie taka, jaką pamiętamy z naszych domów”. Podniebienia uczestników prestiżowych sportowych zmagań podbiły także polskie gołąbki, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.

Autorski koktajl koszykarza NBA i energetyczne smoothie japońskiej tenisistki

Niemałe zainteresowanie mediów wzbudził również przepis na odżywczy koktajl autorstwa LeBrona Jamesa – legendarnego amerykańskiego koszykarza, który zapisał się w historii jako najlepszy strzelec NBA. Nazywany przez fanów następcą Michaela Jordana sportowiec ujawnił swego czasu, że regularnie spożywa miksturę składającą się z odżywki białkowej, mrożonego banana, czubatej łyżki masła orzechowego oraz mleka migdałowego o smaku waniliowym.

Z kolei słynna japońska tenisistka Naomi Osaka kilka lat temu podzieliła się przepisem na swoje ulubione „energetyczne smoothie”, po które sięga o poranku przed zaplanowanym treningiem. Koktajl bazuje na wodzie kokosowej, bananach, jagodach oraz nasionach chia.

Więcej

Pudding z nasionami chia. Fot. PAP/Andrzej Lange
Pudding z nasionami chia. Fot. PAP/Andrzej Lange

Użytkownicy TikToka zachwalają wodę z nasionami chia. Eksperci wyjaśniają, czy warto po nią sięgać

Jakie jest ulubione danie Roberta Lewandowskiego?

W zeszłym roku Tomasz Leśniak, kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski wyjawił, jakie jest ulubione danie Roberta Lewandowskiego. Utytułowany piłkarz, który na co dzień gra na pozycji środkowego napastnika w hiszpańskim klubie FC Barcelona, przed meczami zwykł jadać makaron z pesto, sosem pomidorowym oraz orzeszkami piniowymi. Znacznie większe poruszenie w mediach wywołało wszelako wyznanie jego żony Anny Lewandowskiej, która w jednym z wywiadów przypisała sukcesy ukochanego swoim autorskim „kulkom mocy”. Dodająca energii przekąska, po którą piłkarz sięga między treningami, składa się m.in. z płatków owsianych, miodu, daktyli, imbiru, białego sezamu oraz przypraw – kurkumy, czarnego pieprzu, cynamonu i szczypty soli. Choć wypowiedź żony sportowca sprowokowała w serwisach społecznościowych lawinę żartów i memów, w sieci błyskawicznie pojawiły się też wariacje na temat przepisu, który skradł serca wielu fanów „Lewego”.

Szczególne potrawy w jadłospisach Ronaldo i Messiego

Cristiano Ronaldo, niegdysiejsza gwiazda Realu Madryt, głównego rywala Katalończyków, a obecnie zawodnik saudyjskiego klubu Al-Nassr, z upodobaniem sięga natomiast po jajka z awokado – kulinarny duet będący istną skarbnicą białka i zdrowych tłuszczów. Inną ulubioną potrawą piłkarza jest bacalhau de consoada – tradycyjny przysmak, który wywodzi się z jego ojczystej Portugalii. Postawą tego dania są gotowane filety z dorsza, które serwuje się z ziemniakami, kapustą, rzepą, marchwią oraz brokułami.

Więcej

Pizza. Fot. PAP/Archiwum Kalbar
Pizza. Fot. PAP/Archiwum Kalbar

To miasto zyskało tytuł kulinarnej stolicy świata

Z kolei Argentyńczyk Lionel Messi ujawnił w jednym z wywiadów, że zaszczytne miejsce w jego jadłospisie zajmuje Milanesa Napolitana – drobiowy kotlet panierowany, który przed podaniem zapieka się wraz z mozzarellą, szynką i sosem pomidorowym. (PAP Life)

iwo/ag/ ał/

autorka: Iwona Oszmaniec

Zobacz także

  • Frutta martorana Fot. Adobe Stock/Enrico De Vita
    Frutta martorana Fot. Adobe Stock/Enrico De Vita

    Owoce z marcepanu - sycylijska tradycja na Święto Zmarłych

  • Pascal Brodnicki. Fot. PAP/Tomasz Wiktor
    Pascal Brodnicki. Fot. PAP/Tomasz Wiktor
    Specjalnie dla PAP

    Pascal Brodnicki: warto promować produkty lokalne

  • Makaron z truskawkami Fot. Wikimedia Commons
    Makaron z truskawkami Fot. Wikimedia Commons

    To danie stało się niespodziewanym hitem Wimbledonu. Wszystko dzięki wypowiedzi Igi Świątek

  • Chleb pieczony w piecu opalanym słomą w Orsara di Puglia Fot. PAP/EPA/FRANCO CAUTILLO
    Chleb pieczony w piecu opalanym słomą w Orsara di Puglia Fot. PAP/EPA/FRANCO CAUTILLO

    Włoska sztuka pieczenia chleba

Serwisy ogólnodostępne PAP