O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Pascal Brodnicki: warto promować produkty lokalne

Warto promować produkty lokalne, wspierać rolników i przekazywać tradycję kolejnym pokoleniom – powiedział PAP kuchmistrz Pascal Brodnicki. Kupując od miejscowych dostawców, wspieramy gospodarkę regionu i mamy pewność co do jakości - podkreślił.

Pascal Brodnicki. Fot. PAP/Tomasz Wiktor
Pascal Brodnicki. Fot. PAP/Tomasz Wiktor

Pascal Brodnicki, znany kucharz i popularyzator sztuki kulinarnej, był gościem specjalnym tegorocznego Toruńskiego Festiwalu Smaków. PAP rozmawiała z nim o walorach kuchni pomorskiej.

Szef kuchni podkreślił znaczenie regionalnych składników i zwrócił uwagę, że kuchnia pomorska nie jest szerzej znana, a ma wiele do zaoferowania.

– Kuchnia pomorska to przede wszystkim składniki, które znajdziemy w regionie – od Kujaw po Wybrzeże. To jesiotr, gęsina czy piernik toruński – powiedział Brodnicki. Zaznaczył, że gęsina to mięso szlachetne, a piernik od wieków służył nie tylko jako deser, ale też jako produkt o właściwościach konserwujących.

Więcej

Zobacz galerię (4)
Ser Myster Wańczyk - złoty medal. Fot. Materiały prasowe
Ser Myster Wańczyk - złoty medal. Fot. Materiały prasowe

Polskie sery docenione na międzynarodowym konkursie we Francji [ZDJĘCIA]

Brodnicki, urodzony w Lille, zwrócił także uwagę na różnice między kuchnią pomorską a francuską.

Francja ma Atlantyk i Morze Śródziemne, Polska – Bałtyk. To determinuje składniki. W Bretanii mamy ostrygi i homary, w Polsce dorsza, flądrę czy turbota. Ale podobna jest troska o produkty lokalne.

Pascal Brodnicki

 Ocenił przy tym, że Polacy mają mistrzowsko dopracowane sposoby wędzenia ryb.

Brodnicki zauważył, że wiele składników uważanych dziś za polskie ma obce korzenie – jak ogórki, które uprawiano już trzy tysiące lat temu w Indiach, jabłka wywodzące się z Kazachstanu czy kasza gryczana rozpowszechniona dzięki Tatarom.

Jedzenie to podróż przez epoki i kontynenty. Warto promować produkty lokalne, wspierać rolników i przekazywać tradycję kolejnym pokoleniom.

Pascal Brodnicki

Jak dodał, obecnie coraz więcej Polaków sięga po techniki kulinarne z zagranicy, ale jednocześnie rośnie popularność festiwali i wydarzeń promujących produkty regionalne.

Każdy region powinien promować swoje produkty. We Francji to naturalne. Jeśli pojedziemy do Ardèche, tam symbolem są kasztany. W Polsce podobną rolę pełnią jabłka, kapusta czy ogórki.

Pascal Brodnicki

Przyznał, że ostatnie tygodnie spędza w podróży po Polsce – gotował m.in. w Kołobrzegu, Legnicy, Gdańsku i Zakopanem.

– Widzę, jak coraz mocniej promowane są lokalne produkty i jak wiele pracy wkładają rolnicy i producenci. Kupując od nich, wspieramy gospodarkę regionu i mamy pewność co do jakości – podkreślił.

Więcej

Kucharz Karol Okrasa. Fot. PAP/Jarek Praszkiewicz
Kucharz Karol Okrasa. Fot. PAP/Jarek Praszkiewicz

Moczka, kisiel owsiany czy makówki. Karol Okrasa przypomina dawne wigilijne specjały [NASZE WIDEO]

Szef kuchni ocenił, że powrót do tradycji i korzeni to ważny kierunek.

Dawniej w Polsce wszędzie jadło się to samo. Teraz coraz częściej wraca się do kuchni regionalnych i to trzeba chronić, bo to część naszej kultury. Edukujmy dzieci i wnuki, żeby ta tradycja się nie zatraciła.

Pascal Brodnicki

Mira Suchodolska (PAP)

mir/ joz/ aba/ mow/ grg/

Zobacz także

  • Frutta martorana Fot. Adobe Stock/Enrico De Vita
    Frutta martorana Fot. Adobe Stock/Enrico De Vita

    Owoce z marcepanu - sycylijska tradycja na Święto Zmarłych

  • Makaron z truskawkami Fot. Wikimedia Commons
    Makaron z truskawkami Fot. Wikimedia Commons

    Od bułki z bananem po makaron z truskawkami, czyli potrawy, które zdobyły rozgłos dzięki sportowcom

  • Makaron z truskawkami Fot. Wikimedia Commons
    Makaron z truskawkami Fot. Wikimedia Commons

    To danie stało się niespodziewanym hitem Wimbledonu. Wszystko dzięki wypowiedzi Igi Świątek

  • Chleb pieczony w piecu opalanym słomą w Orsara di Puglia Fot. PAP/EPA/FRANCO CAUTILLO
    Chleb pieczony w piecu opalanym słomą w Orsara di Puglia Fot. PAP/EPA/FRANCO CAUTILLO

    Włoska sztuka pieczenia chleba

Serwisy ogólnodostępne PAP